Skip to content
hintergrund bild

Blog

Viete, ktoré materiály sú vhodné na lepenie a škárovanie veľkoformátov?

Aj vám sa páči veľkoformátová dlažba alebo obklad? Vyzerajú krásne, ale len za predpokladu, že ste zohľadnili všetky špecifiká ich realizácie. Kvalitne pripravený podklad, celoplošné lepenie vhodnou lepiaciou maltou a škárovanie príslušnou škárovaciou maltou.

Vedeli ste, že medzi základné požiadavky na maltu na lepenie veľkoformátových obkladov a dlažieb patria vysoká počiatočná pevnosť, maximálna hrúbka lôžka 20 mm, zrýchlené tuhnutie a tvrdnutie. Všetky spomenuté požiadavky spĺňa mimoriadne flexibilná a rýchla  Lepiaca malta Flex XL, ktorá má zrýchlené tuhnutie a tvrdnutie, čo dovoľuje, že dlaždice sú pochôdzne už po cca 2-4 hodinách, čo v praxi znamená, že môžete skôr a bez problémov pristúpiť k škárovaniu. Zrýchlené tuhnutie a tvrdnutie lepiacej malty oceníte aj v exteriéri, a to najmä v obdobiach, keď priemerné denné teploty klesajú k +5 °C.

Do interiéru, na terasy aj balkóny

Lepiaca malta Flex XL je určená na lepenie keramických obkladov aj dlažieb, jemnej kameniny, mozaiky, umelého kameňa, klinker obkladov na bežné minerálne podklady, napr. na terasy, balkóny aj na podlahové kúrenie. Poradí si s extra tenkými dlaždicami z jemnej kameniny, tmavými a nepriesvitnými dlaždicami, ale vhodná je aj do priestorov s vysokým a frekventovaným zaťažením v administratívnych budovách, hoteloch, na schodiskách či v nákupných centrách.

Spracovateľský tip MUREXIN:

Lepiacu maltu možno pripraviť v dvoch predpísaných spracovateľských konzistenciách. Tuhšej, tixotropnej (polotuhej) na lepenie aj ťažkých obkladov a tekutejšej, ktorá je vhodná na lepenie väčších formátov dlažby. Lepiaca malta sa jednoduchšie roztečie pod dlažbou, čím zabezpečí kompletné pokrytie rubovej strany dlažby a jej dokonalé spojenie s podkladom.

Vždy dokonale zaškárované!

Po nalepení obkladu a dlažby je potrebné škáry medzi nimi zaškárovať. Výber správnej škárovacej malty závisí od viacerých faktorov – oblasti použitia, šírky škáry, formátu a tvaru obkladových prvkov, ich druhu a kvality, a samozrejme, od požadovanej farby. V závislosti od požiadaviek musí byť škárovacia malta odolná voči plesniam, vlhkosti, mrazu a musí byť farebne stála.

Každý druh musí spĺňať patričné technické parametre, ktoré vyžaduje norma. Medzi základné vlastnosti, ktoré sa pri škárovacích maltách testujú sú:

– pevnosť v ťahu pri ohybe (pri suchom uložení a pri zmrazovacích cykloch)
– pevnosť v tlaku (pri suchom uložení a pri zmrazovacích cykloch)
– odolnosť proti obrusu, zmraštenie či nasiakavosť

Profi riešenie nielen pre profesionálov predstavuje vysoko flexibilná a dlhodobo krásna Škárovacia malta Platinum FX 66, s ktorou navyše ušetríte čas aj námahu pri škárovaní. A nielen to. Vďaka vyššej flexibilite táto škárovacia malta odoláva zvýšenému namáhaniu, ktoré je spôsobené objemovými zmenami dlaždíc a podkladu. Boduje aj svojou bielou farbou so svetlejším stupňom belosti. Špeciálne pri nenasiakavých dlaždiciach ako je gress, táto škárovacia hmota rýchlo a rovnomerne tuhne, čím umožňuje robiť jednotlivé pracovné kroky škárovania s krátkymi pracovnými prestávkami. Zároveň tým výrazne redukuje vznik farebných defektov na povrchu škáry, ktoré sú častokrát spôsobené príliš skorým umývaním škárovacej hmoty. Ďalším plusom je vyšší vodoodpudivý efekt, vďaka ktorému škáry vyzerajú dlho ako nové a významne prispievajú k trvalo atraktívnemu celkovému vzhľadu obkladanej plochy.

V súlade s aktuálnymi trendami

Škárovacia malta Platinum FX 66 je prášková, vhodná na kontakt s potravinami, vode a mrazu odolná, veľmi hladká, a preto sa ľahko a jednoducho vtláča aj do užších škár, ktoré sú momentálne v súlade s aktuálnymi dizajnovými trendami a technickými požiadavkami na pokladanie veľkoformátových obkladov a dlažieb. Vyrába sa v 17 atraktívnych trendových odtieňoch, ktoré sú prispôsobené súčasným dizajnovým smerom.

Vhodná je na škárovanie v exteriéri aj interiéri, na keramické obklady a dlažby, mozaiky, predovšetkým prírodného kameňa, gressu, v suchých aj vlhkých priestoroch, na balkónoch, terasách a pod.

Spracovateľské tipy MUREXIN:

1/ Spracovanie škárovacej malty je jednoduché a rýchle. V čistej miešacej nádobe premiešajte nízkootáčkovým elektrickým miešadlom zmes s predpísaným množstvom vody (0,2-0,3 l/kg v závislosti od farebného odtieňu) kým nevznikne homogénna zmes bez hrudiek. Čas miešania je cca 2 minúty. Po zmiešaní nechajte cca 3 minúty odležať a opäť krátko premiešajte.

2/ Maltu nanášajte gumenou stierkou do škár tak, aby ste ich kompletne vyplnili. Po vyplnení škár, stierkou šikmo na smer škáry, odstráňte z povrchu dlaždíc prebytočnú maltu. Dlaždice po dostatočnom zavädnutí škárovacej malty umyte čistou vodou s mäkkou špongiou. Po uschnutí, opäť s čistou vodou a špongiou, odstráňte cementový film z povrchu dlaždíc. Zabráňte vzniku mlák z čistiacej vody na povrchu škár.

3/ Pamätajte, že po zaškárovaní je potrebné chrániť povrch pred mechanickým zaťažením (chôdzou) po dobu cca 2-4 hodín. Pre zachovanie rovnomernosti farebného odtieňa škárovacej malty je dôležité, aby lepiaca malta bola pred škárovaním dobre vyschnutá a aby bola zo škár rovnomerne odstránená. Ak sa čistenie realizuje príliš skoro, malta nie je zavädnutá, môže dôjsť k zmene výslednej farby škáry.

Tip na produkt MUREXIN:

Na vyplnenie škár medzi keramickými obkladmi a príslušenstvom, ako sú napríklad vane, sprchovacie vaničky, ale tiež rámy dverí a podobne, je určený vodotesný tmel, napríklad Sanitárny silikón SIL 60 vo farbách, ktoré farebne korešpondujú s farbami škárovacích mált.

Či už sa do pokladania podláhobkladania pustíte na vlastnú päsť alebo zveríte svoje priestory do rúk profesionálov, veríme, že produkty MUREXIN budú pre vás tou správnou voľbou. Okrem mált v našej ponuke nájdete i mnoho ďalších skvelých produktov, ktoré zabezpečia dokonalý výsledok. Ak si však nebudete vedieť dať rady s výberom, neváhajte nás kontaktovať.