Skip to content
hintergrund bild

Blog

Epoxidová liata podlaha do garáže

Liate podklady sú z minulosti známe najmä z priemyselných prevádzok. Dnes, vďaka svojim výhodám, patria medzi obľúbené typy podláh aj v obytných interiéroch. Vytvárajú dokonale hladký povrch bez škár, sú dostupné v rôznych farebných odtieňoch a ich údržba je viac ako jednoduchá. Dnes sa pozrieme bližšie na liate epoxidové podlahy.

Epoxidová podlaha

Epoxidové živice (EP) sú 2-zložkové materiály, ktoré sa skladajú zo základnej zložky (A-komp.) a z tvrdidla (B-komp.). Po presnom zmiešaní obidvoch komponentov dochádza k reakcii a vzniká tuhý nedeformovateľný povlak, ktorý odoláva vysokému zaťaženiu. Epoxidové povlaky nie sú pružné, a tak nepremosťujú trhliny. Sú to tvrdé povlaky, ktoré sa nemôžu aplikovať na pružné podklady. Okrem toho sú epoxidové živice náchylné na UV žiarenie, preto ich použitie na nášľapnú vrstvu v exteriéri, ktorá je zaťažená priamym slnečným žiarením, nie je vhodné. Časom by mohlo dôjsť nielen k zmene farebného odtieňa ale tiež k sprašňovaniu (kriedovaniu) povrchu. Výhodou epoxidových podláh je ich jednoduchá aplikácia, vysoká mechanická a chemická odolnosť, a tiež už spomínaná jednoduchá údržba.

Spracovateľské tipy MUREXIN:

Komponenty A a B sú vždy balené v predpísanom miešacom pomere. Ak miešate menšie množstvá materiálu je nutné používať váhu na presné naváženie obidvoch komponentov v predpísanom pomere. Pri miešaní 2-zložkových reakčno-živičných materiálov vždy postupujte tak, že najprv dôkladne premiešate komp. A pomocou nízkootáčkového miešadla (cca 300 ot/min), potom pridáte komp. B a pokračujte v miešaní pokiaľ nevznikne homogénna zmes bez fľakov (cca 2-3 minúty). Pre zaistenie rovnomerného vytuhnutia a zabráneniu vzniku lepivých miest (chyba v miešaní) je potrebné premiešaný materiál preliať do čistej nádoby a opäť dôkladne premiešať.

Epoxidová liata podlaha do garáže – krok za krokom

PRÍPRAVA PODKLADU
1/ Podklad dôkladne očistite od mastnôt, špiny, voľných častíc a prachu. Povrch prebrúste tak, aby ste odstránili cementový kal, tzv. „škrupinu“. Nezabudnite, že podklad musí byť izolovaný voči vlhkosti, pevný a nosný.

2/Prípadné trhliny či iné nedokonalosti podkladu je potrebné opraviť vhodnými materiálmi. Pripravenosť podkladu odporúčame prekonzultovať s našim obchodno-technickým zástupcom.

3/ Základom každej liatej podlahy je dokonalo rovný podklad, preto ak taký nemáte, je potrebné celú plochu najprv dôkladne napenetrovať a po obvode umiestniť obvodovú izoláciu z PE peny.

4/ Po zavädnutí penetračného náteru aplikujte nivelačnú hmotu, ktorú po dostatočnom vytvrdnutí odporúčame prebrúsiť.

5/ Až potom celú plochu napenetrujte Epoxidovou živicovou bázou EP 70 BM. V niektorých prípadoch je potrebné plnenie kremičitým pieskom.

6/ Okraje plochy ohraničte ukončovacou lištou alebo gumeným tesnením.

REALIZÁCIA EPOXIDOVEJ PODLAHY

7/ Epoxidovú stierku EP 2 zmiešajte tak, že komponent B vylejte za stáleho miešania elektrickým miešadlom do nádoby s komponentom A. Celú zmes dôkladne premiešajte až kým nevznikne homogénna zmes.

8/ Zamiešanú živicovú zmes prelejte do čistej nádoby a opäť dôkladne premiešajte.

9/ Živicovú zmes rovnomerne rozlievajte na podklad v primeranom množstve.

10/ Ozubenou stierkou živicu rovnomerne rozneste po ploche a postupne dolievajte ďalšiu hmotu. Ihneď po roznesení hmoty na podklad ju odvzdušnite odvzdušňovacím valcom. Odstránite tak vzduchové bubliny, ktoré vznikli pri miešaní živice.

11/ Pre vytvorenie dekoratívnej úpravy a zvýšenie protišmykovosti môžete priamo na povrch čerstvej živice nasypať dekoratívne posypové čipsy. Ak tak urobíte, na celý povrch ešte naneste ochranný transparentný uzatvárací lesklý náter Epoxi Topcoat EP 100 TC, resp. transparentný matný náter Aqua Topcoat EP 150 TC.

Tip na produkt MUREXIN:

Výber konkrétnych produktov a systémových skladieb liatych podláh závisí od požadovanej mechanickej a chemickej odolnosti podlahového systému. Pokiaľ riešite podlahu v domovej garáži, kde je uvažované s nízkym až stredným mechanickým zaťažením, môžete na realizáciu epoxidovej podlahy, na vopred upravený a napenetrovaný podklad, použiť Epoxidový konečný náter farebný EP 20. Tento lesklý náter je rovnako ideálnym riešením na nátery stien v garáži, pivnici a technických miestnostiach ako alternatíva ku keramickým obkladom. Dostupná farebnosť je  podľa vzorkovnice RAL.