Skip to content
hintergrund bild

Blog

Podlaha z dekoratívnych kamienkov

Koberec z prírodného kameňa známy aj pod názvom kamenný alebo kamienkový koberec či podlaha je pre svoj dizajnový vzhľad, extrémnu mechanickú odolnosť a jednoduchú údržbu veľmi obľúbený.

Okrem spomínaných vlastností vyrovnáva nerovnosti podkladu, je pochôdzny už po 24 hodinách, vhodný aj na podlahové vykurovanie, je pojazdný, dostupný v rôznych dekoratívnych odtieňoch a je zaručená jeho farebná stálosť. Je mrazuvzdorný, a teda vhodný aj do exteriéru. Navyše neobsahuje rozpúšťadlá, je chemikáliám odolný, má protišmykový a bezškárový povrch.

Koberec z prírodného kameňa je vďaka svojim vlastnostiam dekoratívnou podlahou vhodnou do interiéru aj exteriéru. Svoje uplatnenie našiel nielen v súkromnom sektore – na terasách, chodníkoch, okolo vonkajších bazénov, na balkónoch a lodžiách, ale tiež vo verejnom sektore – vo vstupných halách a na schodiskách obchodných priestorov či autosalónov. Nespočetné možnosti farebného a dizajnového riešenia sú zárukou, že si každý vyberie podľa svojho vkusu.

Pokládka kobercov z prírodného kameňa

Vhodným nosným podkladom je betón, cementový poter (minimálna hrúbka 4,5 cm) alebo epoxidová malta (minimálna hrúbka 1,5 cm). Tieto podklady musia mať funkčnú izoláciu proti vode.

Pred samotnou realizáciou kamenného koberca je potrebné podklad pripraviť a spevniť penetračným náterom Epoxidová živicová báza EP 70 BM s posypom kremičitým pieskom frakcie 0,3-0,8 mm. Po jeho vytvrdnutí, približne jeden deň, je možné realizovať vrstvu koberca, a to zmesou Mramorového piesku Colorit MG 24 (2-4 mm) alebo Mramorového piesku Mediteran MG 36 (3-6 mm) a Koberca z prírodného kameňa PU 1K jednozložkovej, transparentnej, UV stabilnej polyuretánovej živice, ktorá reaguje so vzdušnou vlhkosťou. Miešaním rôznych druhov prírodného kameňa alebo mramorového piesku môžeme dostať pestrú farebnú škálu povrchov s prírodným vzhľadom.

Dokonale homogénnu farebnú zmes nanášame murárskym hladítkom vo vrstve hrúbky cca 6 mm. Zároveň je potrebné vrstvu zhutňovať a vyrovnávať.

Spracovateľský tip MUREXIN:

Zvislé plochy ako napríklad podstupnice schodov pripravte tak, že zmiešate Koberec z prírodného kameňa PU 1K s 6-8 % Tixotropnej prísady SN 1K a ako základný náter naneste túto hmotu na podklad špachtľou. Potom koberec z prírodného kameňa s pridaním 6-8 % tixotropnej prísady zmiešajte s mramorovým pieskom vo váhovom pomere 1:10. Zmes nanášajte na pripravený podklad spôsobom mokré do mokrého. Zmes je potrebné naniesť do cca 30-45 minút od prípravy podkladu.

Ochrana a údržba kamenného koberca

Na zapečatenie povrchu koberca z prírodného kameňa je potrebné zrealizovať ochranný náter zo živice PU 1K, ktorý nanášajte mikrovláknovým valčekom v tenkej vrstve. V rámci cyklu pravidelnej údržby sa odporúča tento ochranný náter približne každé tri roky obnoviť. Náter predĺži životnosť kamenného koberca a uľahčí jeho údržbu.

Bežné čistenie a ošetrovanie hotovej plochy kamenného koberca je možné najskôr po 14 dňoch od realizácie. Na očistenie hĺbkového znečistenia je potrebné použiť penivé tepovacie prostriedky, ktoré znečistenie vytiahnu na povrch, odkiaľ ho už jednoducho odstránite.