Skip to content
hintergrund bild

Blog

Farby okolo nás nie sú len o farebnom odtieni

Patríte k tým, ktorí preferujú na stenách v interiéri bielu farbu? Alebo sa „toho“ nebojíte a zo širokej palety odtieňov farieb –  od svetlých po tmavé – si vyberáte na základe vlastného pocitu, módnej vlny alebo odporúčaní bytového architekta? Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, mali by ste vedieť, že farebný odtieň nie je jedinou vlastnosťou farby, na ktorú by ste mali upriamiť svoju pozornosť.

Vysoko kvalitné farby na steny majú podľa normy EN 13300 spĺňať rôzne parametre. Jedným z nich je odolnosť proti oteru za mokra. Toto kritérium rozhoduje o odolnosti farby voči opakovanému čisteniu. Odolnosť proti oteru za mokra je rozdelená do 5 tried podľa úbytku hrúbky vrstvy náteru pri počte cyklov. Najodolnejšie farby v triede 1 majú úbytok <5 µm pri 200 umývacích cykloch a najmenej odolné majú úbytok ≥70 µm pri 40 cykloch. Pre bytové a kancelárske priestory sú odporúčané interiérové farby s triedou 2 až 4.

Aj taký stupeň/trieda lesku má na vizuálny výsledok veľký vplyv. Lesklé farby pôsobia intenzívnejšie, zároveň však zviditeľnia všetky nerovnosti podkladu. Matné farby majú minimálny alebo žiadny stupeň lesku. Priestoru dodávajú pocit pohodlia a útulnosti. Navyše môžu zakryť malé nedostatky omietky, ktoré vznikli jej prirodzenou štruktúrou alebo počas realizácie samotnej farby.

Od krycej schopnosti farby závisí hneď niekoľko faktorov, ktoré spolu úzko súvisia a majú vplyv nielen na našu peňaženku, ale tiež na čas. Prvým je spotreba materiálu, ďalej je to počet nanášaných vrstiev a už spomínaný čas realizácie, ktorý navyšujú technologické prestávky medzi aplikáciou jednotlivých vrstiev.

Interiérová farba s výbornou krycou schopnosťou

Kvalitná, vodou riediteľná, umývateľná Interiérová silikátová farba Bioweiss SK 500 s výbornou krycou schopnosťou je určená na nátery stien a stropov, a to tak v novostavbách ako aj v rekonštruovaných objektoch. Je vhodná na všetky bežné stavebné minerálne podklady – sadrové, vápenno-cementové a cementové omietky, sadrové a vápenné stierky, betón, ale aj na súdržné minerálne alebo silikátové nátery. Okrem vysokej paropriepustnosti, ktorá umožňuje výmenu vlhkosti medzi podkladom a prostredím, čím zabraňuje vzniku plesní a rias, obsahuje táto interiérová farba iba nízke množstvo emisií a je bez rozpúšťadiel.

Ekologická interiérová farba

Pri vývoji nových produktov je v centre záujmu, okrem spracovateľských vlastnosti, stále viac aj ekologický prístup. Výsledkom je Interiérová silikátová farba Supra SK 600. Táto vysoko paropriepustná, vodou riediteľná farba, s nízkym obsahom emisii a bez rozpúšťadiel je ideálna na realizáciu priedušných náterov v školách, škôlkach, verejných budovách a pri ochrane pamiatok. Zvlášť vhodná je na nátery na minerálnych povrchoch, ako sú omietky všetkých druhov, betón, vápencové murivo, ako aj na obnovu súdržných minerálnych alebo silikátových farieb.

Silkátová farba je všeobecne farba na báze vodného skla. Je vysoko paropriepustná, vodeodolná a je vhodná zvlášť na nátery na minerálnych povrchoch – omietky, stierky, betón.

Vedeli ste, že:

S MUREXIN tónovacím systémom MIX 24 máte na výber? Až 30 tisíc rôznych farebných odtieňov pre 16 rôznych farieb a lakov sa postará o to, že dostanete produkt v odtieni, aký si želáte. Je to len na vašej fantázii či uprednostníte atmosféru pastelových alebo výrazných intenzívnych farieb.