Skip to content
hintergrund bild

Blog

Ideme maľovať – ako vybrať správny penetračný náter?

Príprava stien a stropov pred maľovaním je základom pre kvalitnú a trvácnu povrchovú úpravu. Pred nanesením samotnej farby je dôležité povrch upraviť vhodným penetračným náterom, ktorý nielen zjednotí nasiakavosť podkladu, ale môže ho dokonca spevniť a zároveň prispieva k jednoduchšej realizácii povrchovej úpravy. Znie to možno jednoducho, ale nie je tomu vždy celkom tak.

Pri výbere vhodného penetračného náteru je dôležité vedieť nielen aký bude použitý finálny náter, ale tiež na aký druh podkladu bude nanesený. Tu môže nastať niekoľko kombinácii a nemusí byť vždy ľahké vybrať si ten správny produkt pre dané podmienky.

Ako zhodnotiť podklad

Základné použitie penetračných náterov sa odvíja od nasiakavosti podkladu. Túto dôležitú vlastnosť podkladu vieme jednoducho zistiť jeho navlhčením. Nasiakavý podklad rýchlo vsakuje vodu a na povrchu ostávajú tmavšie miesta. Naopak, na nenasiakavom podklade sa vytvárajú stekajúce kvapky.

Ak podklad navlhčíme destilovanou vodou a priložíme k nemu pH papierik, vieme zistiť aj ďalšiu vlastnosť podkladu, a to zásaditosť. Náš podklad je zásaditý, ak nameraná hodnota bude väčšia ako 8.

Ďalšou nie menej dôležitou vlastnosťou podkladu je jeho pevnosť. Jednoduchým pretretím rukou, prípadne prebehnutím drsným predmetom, napr. brúsnym papierom, zistíme či podklad nie je prašný alebo kriedujúci. Ak tomu tak je, nevystačíme si len s „obyčajným“ penetrákom.

Už pri kontrole podkladu voľným okom vieme mnoho odhaliť, konkrétne viditeľné vlhké fľaky, farebné odlišnosti a ohraničenia vlhkých plôch, ktoré nám poskytnú informáciu o vlhkosti podkladu, ale tiež viditeľné biele soľné fľaky – výkvety, tmavé znečistenie – plesne či trhliny. Výkvety, plesne a väčšie trhliny je vždy potrebné riešiť vhodným spôsobom. Na povrchu omietok ako dôsledok nedostatočného vetrania a nízkej teploty vzduchu pri ich zrení môže vzniknúť tzv. sintrová vrstva, ktorá vytvára extrémne nenasiakavý povrch. Túto vrstvu je potrebné zoškrabať alebo zbrúsiť a povrch následne navlhčiť vodou. Niekedy je potrebné použiť špeciálne penetračné nátery s výrazne hĺbkovým účinkom, ktoré sú schopné redukovať presvitanie rôznych fľakov a škvŕn, napríklad fľakov z presakujúcej vody, nikotínové fľaky, staré olejové škvrny a podobne. Čas, ktorý venujeme zhodnoteniu podkladu, nám pomôže vybrať si vhodný penetračný náter.

Tip na produkt MUREXIN:

Biely základný náter LF 11 na disperznej báze je penetračný náter s mimoriadnou krycou schopnosťou, ktorú zaručujú kvalitné pigmenty. Výsledkom je možnosť nanesenia len jednej – krycej vrstvy farby, dokonca môže byť použitý aj ako konečný náter, čo prispieva k zvýšeniu efektivity práce. Tento biely penetrák je určený na použitie v interiéri aj exteriéri, na prípravu podkladu pred nanesením krycej farby na disperznej alebo silikónovej báze. Ideálny je na suchú výstavbu. Nie je však vhodný na silne nasiakavé a pieskujúce podklady, na ktoré je určený Hĺbkový základ LF 14. Zjednotíte ním nasiakavosť savých podkladov a spevníte staré omietky aj ľahko zvetrané disperzné nátery. Má výborný penetračný efekt, vysokú výdatnosť a je šetrný k životnému prostrediu. Vhodný je do interiéru aj exteriéru. Na čisto minerálne podklady pred nanášaním farieb na silikátovej báze je určený Silikátový základ Fixativ SK 11.

Spracovateľské tipy MUREXIN:

1/ Čo sa týka prípravy podkladu pod penetračný náter platí, že nesúdržné vrstvy, výkvety, šlemy je potrebné odstrániť vhodným mechanickým spôsobom, napríklad brúsením. Podklad je tiež potrebné zbaviť prachu.

2/ Penetračný náter sa nanáša maliarskou štetkou, štetcom, valčekom, prípadne striekacím zariadením. Najlepší hĺbkový účinok dosiahneme pri nanášaní penetráku štetcom.

3/ Podľa typu nasiakavosti podkladu sa používa neriedený, alebo riedený s vodou v určitom pomere, a to v prípade savých podkladov. V zásade platí, že čím je podklad nasiakavejší, tým musí byť penetrácia redšia. Pri riedení penetračného náteru sa znižuje jeho krycia schopnosť.

4/ Technologická prestávka sa pri bežných penetračných náterov pohybuje medzi cca 4-6 hodinami, v špeciálnych prípadoch to môže byť 12 hodín alebo viac.