Skip to content
hintergrund bild

Blog

Parketové laky – trvácne a nadčasové drevené podlahy

Vysoko kvalitné produkty na ochranu drevených podlahových krytín dodávajú podlahám nielen potrebný lesk, ale zvyšujú ich odolnosť proti mechanickému či inému poškodeniu a udržujú ich pekné po mnoho rokov.

Na jednej strane sú to oleje, ktoré patria k najstaršej povrchovej úprave ošetrovania drevených parketových podláh. Ošetrenie olejom zachováva prírodný a prirodzený vzhľad parkiet, a rovnako aj blízky kontakt s drevom. Na strane druhej, moderné parketové laky, ktoré sú vyvinuté na základe najnovších poznatkoch nanotechnológie, zaručujú vysokú odolnosť a ochranu podlahy aj pri tom najvyššom stupni zaťaženia.

Najlepšia starostlivosť o drevenú podlahu má dva kroky

Ak hovoríme o starostlivosti o drevenú podlahu, máme na mysli niekoľko rôznych postupov.

Už spomínané ošetrenie drevených podláh olejom, ktoré je aj v súčasnej dobe pomerne populárne, a to vďaka historickej tradícii a príjemnému povrchu takto ošetrovanej dreviny. Ďalejje to lakovanie povrchu. Parketový lak na povrchovú úpravu drevených podláh môže byť vodný, alebo rozpúšťadlový. V poslednom období si stále väčšiu obľubu získavajú laky na vodnej báze. Dôvodov je hneď niekoľko. Lepšie sa „hodia“ k prírodnému imidžu dreva a vo väčšine sú to jednozložkové nátery, čo uľahčuje ich spracovanie. Napriek tomu si rozpúšťadlové laky stále nachádzajú svoje uplatnenie, a to najmä pri ochrane podláh z problematických drevín, ako aj pri ochrane historických podláh. Ďalšou metódou ochrany drevených podláh je impregnácia. Tá zvýrazňuje kresbu, štruktúru, farbu dreva a zvyšuje ochranu proti vlhkosti. Ochrana naimpregnovaného povrchu je však proti mechanickým poškodeniam minimálna a závisí iba od druhu použitej dreviny.

Druhým, rovnako dôležitým krokom pri starostlivosti o drevenú podlahu je jej čistenie a údržba. Parketová podlaha by nikdy nemala byť čistená tak, aby ostal jej povrch mokrý. Opotrebenie a následne aj údržba podlahy je závislá od stupňa zaťaženia a prirodzeného opotrebovania. Pre dlhú životnosť povrchovej úpravy je nutné používať správne prostriedky určené na starostlivosť a údržbu konkrétneho druhu podlahy a jej povrchovej úpravy.

Šetrné k životnému prostrediu

Pred niekoľkými rokmi nebola pri lakovaní parkiet s vysokým zaťažením iná voľba ako použiť rozpúšťadlové laky. V súčasnosti je situácia iná. Ekologické laky na vodnej báze sú k dispozícii aj na drevené parkety v priestoroch s najvyšším stupňom zaťaženia. Zložené sú z dvoch komponentov, pričom jedným je tvrdidlo, ktoré zabezpečí vysokú mechanickú odolnosť laku. Pri výrobe lakov sú v súčasnej dobe prezentované dva trendy. Anorganické nanočastice sa pridávajú alebo rozptyľujú v lakoch, čím sa docieli ich vysoká odolnosť proti oteru, zvýši sa odolnosť voči UV žiareniu a zabezpečia sa vynikajúce vlastnosti na ľahké čistenie. Druhým trendom je vývoj lakov s nanoštruktúrou, v ktorých sa kombinujú pozitívne vlastností organických zložiek – flexibilita a spracovateľnosť, a anorganických zložiek – tvrdosť, odolnosť voči chemikáliám, ako aj ďalších výhod.

Aqua parketové laky pre každé zaťaženie

Parketové laky MUREXIN na vodnej báze sú použiteľné pri bežnom zaťažení v domácnostiach, pri veľkom zaťažení v kanceláriách, aj pri veľmi veľkom zaťažení v športových halách a školách. Sú označené príponou „Aqua“. Na všetkých obaloch výrobkov je viditeľne umiestnené logo, ktoré označuje, že ide o ekologický výrobok. MUREXIN Aqua produkty sú šetrné k životnému prostrediu a neobsahujú žiadne látky, ktoré by spôsobovali nepríjemný zápach. Pomocou týchto produktov vytvoríte povrch, ktorý je rovnako pružný ako samotná drevená podlaha a zároveň odpudzuje nečistoty. Pokiaľ ide o mechanickú a chemickú odolnosť sú nové technológie a materiály parketových lakov viac ako porovnateľné s rozpúšťadlovými parketovými lakmi. Kvalita lakov spĺňa najvyššie požiadavky pre všetky triedy zaťaženia a pre všetky druhy aplikácie.

Tip na produkt MUREXIN:

Dvojzložkový parketový lak na vodnej báze Aqua Nano lak NT 100 je vyrobený s využitím poznatkov nanotechnológie. K jeho základným vlastnostiam patrí vysoká chemická odolnosť, odolnosť proti oteru, nárazu, poškriabaniu, ako aj znečisteniu. Je jednoducho čistiteľný, a v neposlednom rade, šetrný k životnému prostrediu. Lak je rovnako pružný ako parkety pod ním. Je vhodný na lakovanie veľmi namáhaných drevených podláh. Môžete ho bez rizika použiť  na lakovanie parketových podláh v školách, úradoch, múzeách alebo v telocvičniach či výstavných sieňach.