Skip to content
hintergrund bild

Blog

Tehličkový obklad v kuchyni – krok za krokom

Tehlový obklad v kuchyni

Páči sa vám tehličkový obklad v kuchyni, ale kladiete si otázku ako lepiť tehlový obklad? Presvedčili sme sa, že lepenie tehličkovej steny je malá veda, zvlášť ak majú tehličky rozdielnu hrúbku aj dĺžku a rozdiely sú rádovo až 1cm. Vtedy sa treba pohrať aj s hrúbkou škár medzi nimi tak, aby sa nerovnosti vyrovnali. Príležitosť na kúzlenie máme aj pri použití osvetlenia. Káble z osvetlenia môžeme šikovne skryť do škár medzi tehličkami. Poďme sa teda pozrieť ako na to.

Pracovný postup

1. krok

Lepenie tehlového obkladu si vyžaduje rovný podklad. Ak sú na stene, na ktorú ideme realizovať obklad nerovnosti, vyrovnáme ich vyrovnávacou maltou. Tú nanášame vhodným náradím na podklad v potrebnej hrúbke a potom ju uhladíme. Po uschnutí malty stenu natrieme penetračným náterom.

2. krok

Pred vŕtaním otvorov na upevnenie políc vybrané miesto skontrolujeme tak, aby sme pri vŕtaní nenarazili na elektrické káble. Výborne nám poslúži digitálny detektor, ktorý zameriava káble pod napätím do hĺbky 50 mm v stene.

3. krok

Vyvŕtame otvory a zasunieme do nich rozperky.

4. krok

Dobre si premyslíme miesto, odkiaľ začneme obklad lepiť, aby sme predišli tomu, že budeme musieť píliť tehličky na mieste, kde to bude najviac vidno. V našom prípade je najdôležitejší roh steny, ktorá tvorí vchod do kuchyne. Na zameranie roviny dobre poslúži krížový laser.

5. krok

Vo vedre zarobíme lepiacu maltu s vodou tak, aby vznikla homogénna zmes bez hrudiek. Tú nanesieme priamo na tehličku.

6. krok

Tehličku priložíme na stenu a pobúchame gumeným kladivom tak, aby bola pevne spojená s podkladom. Prebytočné lepidlo, ktoré sa vytlačí spod tehličky, rozotrieme špachtľou. Škáry medzi tehličkami sme vypĺňali pásikmi kartónu, ktorý sme nastrihali na šírku 17 mm.

7. krok

Nakoľko sú rohové tehličky ťažšie, pre istotu sme pod ne zatĺkli klince. Keď sme sa dostali po bod, kde bude doska kuchynskej linky, pripevnili sme do steny dlhú rovnú latu, ktorá nám pomohla udržať rovinu pri lepení aj škárovaní.

8. krok

Na miestach kde sú v steny navŕtané otvory, je potrebné do tehličky uhlovou brúskou vyrezať otvory na skrutky.

9. krok

Pri lepení rohových tehličiek nad vchodom do kuchyne sme ich podopreli doskou, ktorú držali dva statívy počas 24 hodín. Rovnaký čas sme celý obklad chránili pred mechanickým zaťažením.

10. krok

Keď už je možné obklad mechanicky zaťažiť, zavesíme na stenu police. Na police namontujeme svietidlá podľa návodu a káble vedieme pomedzi škáry k elektrickej zásuvke smerom nadol. Potom police opatrne zvesíme, káble ponecháme prilepené páskou na stene.

11. krok

Vo vedre zarobíme stredne hustú škárovaciu maltu a murárskou lyžicou naplníme sáčok, ktorý nám pomôže pri vypĺňaní škár. Pamätajte, škárujeme až po uschnutí lepidla pod tehličkami, čiže minimálne 24 hodín po nalepení obkladu.

12. krok

Pár minút po nanesení hmoty ju zatlačíme paličkou. Nám dobre poslúžila vyšetrovacia špachtľa do úst. Môžeme si nastrihať špachtle rôznych šírok, pre rôzne hrúbky škár. Keď bude hmota napoly suchá, škáry dočistíme malou kefkou, napríklad zubnou.

13. krok

Na záver sme celú stenu natreli špeciálnym impregnačným náterom na vodnej báze, ktorý obsahuje účinné látky na odpudzovanie vody a nečistôt, znižuje usadzovanie vodného kameňa, čím sme dosiahli, že celá plocha bude chránená a dlhodobo krásna.

Materiál, ktorý sme použili:

– Vyrovnávacia malta na vyrovnanie prípadných nerovností – Vyrovnávacia malta AM 20
– Penetračný náter na stenu pred lepením obkladu – Hĺbkový základ LF 1
– Lepiaca malta na lepenie obkladových tehličiek – Stavebné a obkladové lepidlo BFK 03 
– Malta na škárovanie obkladu – Škárovacia malta kameninová TRASS SF 50 
– Impregnácia pre dlhodobú ochranu – Impregnačný prostriedok Cura IG20