Skip to content
hintergrund bild

Blog

Ako vybrať farbu na betón?

Farba na betón - industriálny dizajn

Vybrať farbu na betón nemusí byť až také jednoduché ako sa môže zdať. Do hry vstupuje viacero faktorov, ktoré výber farby usmerňujú. K najdôležitejším patrí prostredie, v ktorom sa betónová plocha nachádza a spôsob, akým bude zaťažovaná. Farba na betón môže zároveň slúžiť aj ako ochranný náter proti karbonatácií betónu. A samozrejme, sú tu aj estetické požiadavky, ako aj požiadavky na odolnosť voči opotrebovaniu a užívaniu či spôsob predpokladanej údržby betónovej plochy.

Kvalita a dlhá životnosť

Tak ako každá farba aj farba na betón musí mať dobrú priľnavosť k podkladu, čím sa zabráni jej odlupovaniu. Zároveň by mala mať výbornú kryciu schopnosť, mala by byť odolná voči opotrebovaniu a poškodeniu oderom, ktoré môže vzniknúť aj pri obyčajnom presúvaní nábytku.

Dôležitou vlastnosťou je farebná stálosť, to znamená, že farba nezmení farebný odtieň v dôsledku vystavenia slnečnému žiareniu alebo iným faktorom. Pri použití v exteriéri by farba mala byť navyše schopná odolať rôznym poveternostným podmienkam, okrem slnečného žiarenia aj vysokým teplotám, dažďu, mrazu a snehu.

K častým požiadavkám, v závislosti od miesta použitia, patria odolnosť voči pôsobeniu vody, čističom, pohonným hmotám, minerálnym olejom, zriedeným kyselinám a hydroxidom. Použitie farby musí byť bezpečné, farba nemá obsahovať toxické látky, ktoré by sa mohli uvoľňovať do prostredia a byť tak škodlivé pre zdravie alebo životné prostredie.

Z hľadiska realizácie je ideálne, ak má farba na betón takú konzistenciu, aby ju bolo možné jednoducho a rovnomerne nanášať na celý povrch. V neposlednom rade, by farba na betón mala byť esteticky príjemná a zodpovedať štýlu a dizajnu prostredia, v ktorom bude použitá.

Existujú však situácie, kedy sa použitie farby na betón neodporúča. Farbu nenanášajte na čerstvý betón, na betón v prostredí s vysokou vlhkosťou, za nepriaznivých poveternostných podmienok, na betón, ktorý nie je správne pripravený, t.j. nie je dostatočne čistý alebo nemá dostatočné parametre.

Aplikácia farby na betón/Spracovateľské zásady

Aby bola zabezpečená dlhá životnosť farby na betónovom podklade je potrebné farbu nanášať na kvalitný a vhodne pripravený betónový povrch. Ten musí byť čistý, zbavený prachu, nečistôt a olejových škvŕn, a musí mať primeranú vlhkosť. Súčasne by povrch betónu mal byť hladký a rovnomerný, čo zaručí rovnomerné pokrytie farbou. Betón by nemal byť ošetrený rozmrazovacími látkami, a samozrejme, nesmie byť popraskaný alebo poškodený.

Farebný náter sa nanáša vhodným náradím priamo na betónový podklad. Prvý náter sa odporúča riediť s vodou. Pomer riedenia závisí od konkrétneho druhu použitej farby a od nasiakavosti podkladu. Po vyschnutí 1. náteru (čas opäť závisí od použitej farby) sa aplikuje 2. náter. Na dosiahnutie dokonalého krytia a odolnosti náteru sa odporúča aplikovať minimálne dva nátery.

Farba betónu pristane

Typ farby na betón závisí od konkrétneho účelu a požiadaviek. Ako je to však s odtieňom? Je tu pár zásad, ktoré platia všeobecne. Klasickým odtieňom betónu je šedá farba, ktorá pôsobí neutrálne. Dodáva priestoru, v ktorom je použitá, dojem sily a stability, a zároveň umožňuje ostatným farebným prvkom v priestore vyniknúť.

Odtiene šedej zvýraznia štruktúru betónu. Studené odtiene modrej či zelenej všeobecne pôsobia chladno, ale súčasne osviežujúco. Majú tendenciu opticky chladiť priestor a pomáhajú vytvoriť dojem pokoja a relaxácie. Tak to bude aj v prípade použitia tohto odtieňu na betónovom povrchu.

Naopak teplé odtiene pôsobia teplým a príjemným dojmom. Spomeňme ešte červenú. Nielen na betóne s ňou môžeme vytvoriť dramatický a výrazný efekt, pritiahnuť pohľad či dodať priestoru dynamiku. A ak vás ešte realizácia betónovej plochy iba čaká, môžete použiť pigmenty, ktoré sa miešajú priamo do betónu ešte pred jeho aplikáciou.

Špeciálna farba na betón

Väčšina farieb na betón je vhodná na bežné betónové povrchy vrátane podláh v pivniciach, rôznych technologických miestnostiach, kuchyniach, aj v mokrých prevádzkach, a rovnako aj na balkónoch, loggiách či terasách.V ponuke na trhu je vodou riediteľná Aqua farba na betón RC 414 s dobrou mechanickou aj chemickou odolnosťou, ktorá je vhodná na všetky cementom viazané minerálne podklady, a dokonca aj na staré nosné akrylátové farby.

Ale pozor, ak potrebujete farbu na betón na pojazdné plochy, napríklad v garáži, s bežnou farbou si nemusíte vystačiť. Riešenie ponúka použitie epoxidovo-živicového náteru Aqua sealing AS 1500, ktorý je odolný voči olejom, zriedeným kyselinám a zásadám, roztokom solí a podobne. Jeho údržba a životnosť patria k jeho hlavným výhodám. Ide o 2-zložkový náter.

Tip na produkt MUREXIN:

Vysokokvalitná, matná farba na báze čistých akrylátov  Euro Housepaint RA 100 je určená na nátery vodorovných aj zvislých plôch v exteriéri a interiéri, a to na takmer všetky bežné stavebné podklady ako sú vápenno-cementové a cementové omietky, betóny, ale tiež na drevo, neželezné kovy, tvrdené PVC a staré dobre držiace nátery. Je to vodou riediteľná farba, ktorá sa vyznačuje výbornou prídržnosťou, odoláva hnanému dažďu, alkáliám a UV-žiareniu. Môže byť použitá aj ako ochranný náter proti karbonatácii betónu.

Farebná betónová plocha, pri dodržaní základných zásad pri výbere a realizácii farby na betón, bude bezproblémovo slúžiť a robiť radosť svojim užívateľom. Veľa vydarených projektov nás už neraz presvedčilo, že „farebný betón“ má svoje miesto tak v interiéri ako aj v exteriéri.