Skip to content
hintergrund bild

Blog

Ako si poradiť s menšími trhlinami v poteroch v interiéri?

Od vašej vytúženej novej podlahy vás delí už iba krôčik. Finálna nášľapná vrstva. Ale v potery sa objavili menšie trhliny. Kladiete si otázku: Čo s tým? Máme pre vás jednoduché a rýchle riešenie? Volá sa Živica na zošívanie 2K SI 60.

Táto dvojzložková, rýchlo tuhnúca živica na báze silikátov v kombinácii s PUR má výbornú prídržnosť a vysokú konečnú pevnosť. Je vhodná na pevné spojenie trhlín v poteroch v interiéri, ale môžete ju tiež  použiť na prípravu rýchlych stierok, ako lepidlo na kameň, drevo, kov, betón, na upevňovanie výstužných profilov, schodiskových profilov a iných drevených alebo kovových profilov, na dotvarovanie schodiskových hrán a pod. Pre optimálnu konečnú pevnosť je potrebná minimálna hrúbka vrstvy 2 mm. Vhodná je tiež na podlahové vykurovanie a pri zaťažení kolieskovým nábytkom.

Živica je bez zápachu a rozpúšťadiel. Má označenie EMICODE® EC1 PLUS, ktoré poskytuje spotrebiteľom, spracovateľom a architektom istotu pri výbere produktov s minimálnym negatívnym vplyvom na kvalitu vnútorného vzduchu a ochranu zdravia. Viac informácii nájdete na emicode.com.

Postup realizácie/Aplikácia bez miešania

Pomocou uhlovej brúsky narežte, mierne šikmo na smer trhliny, zárezy vo vzdialenosti 10 až 20 cm. Hĺbka zárezu musí byť minimálne 15 mm, dĺžka závisí od toho aké zošívacie spony plánujete využiť.

Brúskou narežte/otvorte aj samotnú trhlinu.

Trhlinu a zárezy dôkladne očistíte, povysávate od prachu, špiny a nesúdržných častí.

Príprava živice Živica na zošívanie 2K SI 60 .

Obsah fľaše s komp. A vlejte do fľaše s komp. B a cca 15 sekúnd intenzívne premiešajte/pretrepte. Ak zalievate úzke trhliny a potrebujete tekutý materiál, vylejte živicu do 3-4 minút do trhlín. Ak zalievate širšie trhliny alebo idete lepiť nechajte živicu cca 3-4 minúty reagovať vo fľaši a potom rýchlo spracujte. Dávajte však pozor na skrátený čas spracovania!

Živica je určená na menšie trhliny a malé zaťaženie, a na spracovanie iba v interiéri. Vhodná je na zošívanie trhlín v poteroch, nivelačných hmotách alebo ako rýchle lepidlo na kameň, drevo, kov, betón. Na lepenie všetkých materiálov použite hustejšiu konzistenciu. Živicu naneste na podklad a vtlačte do nej lepený prvok.

Zamiešanú živicu 2K SI 60 z flaše aplikujte do priečnych rezov (cca do 1/2 hĺbky).

Do predplnených zárezov vložte HOCO – Zošívacie spony a zatlačte tak, aby boli zapustené min. 5 mm pod úrovňou povrchu (ideálne spodná ½ hrúbky vrstvy).

Celú trhlinu aj so zárezmi zalejte až po vrch živicou. Nadbytočnú živicu odstráňte špachtľou alebo stierkou. Pri širších trhlinách môžete živicu zahustiť jemným kremičitým pieskom. Priebežne živicu dolievajte, aby bola až po vrch trhliny.

Za čerstva povrch živice bohato zasypte kremičitým pieskom fr. 0,3-0,8 mm, aby ste dosiahli čo najlepšie spojenie s nasledujúcou vrstvou, napr. nivelačnou hmotou, EP/PU stierkou).

Po vytvrdnutí živice (cca 30-45 minút) prebytočný piesok povysávajte.

Spracovateľské tipy MUREXIN:

1/ Ak bude následná vrstva iba náter alebo sa bude priamo lepiť podlahová krytina, živicu nezasypávajte. Vytvrdnutú živicu prebrúste, aby ste zarovnali prípadné nerovnosti.

2/ Pri použití živice na lepenie všetkých materiálov použite hustejšiu konzistenciu. Živicu naneste na podklad a vtlačte do nej lepený prvok. Živica je po cca 1 hod. prepracovateľná. Konečná pevnosť je cca po 12 hodinách.