Skip to content
hintergrund bild

Blog

Materiály pre pekné a funkčné fasády domov

Fasády domov - materiál na fasády domov

Fasádne omietky okrem estetického dotvorenia vzhľadu budovy chránia jej konštrukciu pred mechanickým poškodením, zrážkovou vodou, výkyvmi teplôt, nápormi vetra, pôsobením slnečného žiarenia, ale aj agresívnymi látkami obsiahnutými v daždi a vo vzduchu, a rovnako aj pred poškodením riasami a hubami.

Tenkovrstvové fasádne omietky

Prefarbené fasádne omietky sú atraktívne, pripravené na okamžité použitie, jednoducho a rýchlo spracovateľné, sú dostupné v širokej škále materiálových možností – na báze akrylátovej disperzie, vodného skla (silikátové) alebo silikónovej živice, nehovoriac o širokej palete farebných odtieňov.  Nanášajú sa v tenkých vrstvách v hrúbke zrna buď na omietkový systém alebo na iný dostatočne hladký podklad, akým je aj armovacia vrstva kontaktného zatepľovacieho systému. K prednostiam pastéznych omietok  patrí  najmä ich odolnosť voči vode, mechanickému poškodeniu alebo znečisteniu. Vďaka dobrému pomeru kvality a ceny sa často používajú akrylátové omietky, ktoré sú mimoriadne odolné, hydrofóbne a dajú sa veľmi dobre tónovať. Ich nevýhodou je najmä ich nižšia paropriepustnosť a väčšia náchylnosť na znečistenie. Medzi kvalitnejšie, paropriepustnejšie, ale aj cenovo náročnejšie, patria omietky na silikónovej alebo silikátovej báze. Do každého typu omietky je možnosť primiešať už vo výrobe prísady, ktoré zvýšia ich odolnosť voči rastu rias a plesní na fasáde.

Akú fasádnu omietku si vybrať?

Ak očakávate jednoznačnú odpoveď, budete sklamaní. Aby ste si vybrali tú najlepšiu fasádnu povrchovú úpravu pre vašu stavbu, potrebujete poznať odpovede na pár základných otázok ohľadom podkladu, farby, štruktúry, prípadne spracovania. Každý z nás má iné požiadavky a priority. A tak pre každého môže byť tou pravou omietkou úplne niečo iné. 

V prvom rade je určite rozhodujúci podklad. Murivo s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami, ale aj zateplenie s použitím tepelného izolantu na báze minerálnej vlny či „dierkovaného“ polystyrénu, vyžadujú vysoko paropriepustné fasádne omietky na báze vodného skla alebo na báze silikónových živíc. Tieto omietky sú vhodné na realizáciu povrchovej úpravy fasád na podklade akým sú: tepelnoizolačné systémy, minerálne omietky a stierky, betón či sanačné omietky.

Potom je to farebný odtieň fasádnej omietky. To, čo vidíme, tomu zvyčajne venujeme aj viac pozornosti. Netreba však zabudnúť na to, že kým pri svetlejších odtieňoch nebýva zväčša žiadny problém, a takéto odtiene sú dostupné v širokej materiálovej škále, v prípade príliš tmavých odtieňov tomu tak nie je. Dnes už  v zásade platí, že na zateplenú fasádu môžete použiť akýkoľvek sýty odtieň, ale len za predpokladu, že tomu predchádza správna príprava podkladu (zdvojená armovacia vrstva, príp. použitie vhodnej lepiacej a armovacej malty), s ktorou ruka v ruke kráčajú vyššie náklady. Čo sa týka štruktúry fasádnej omietky, na výber je štandardne škrabaná a ryhovaná štruktúra v rôznej veľkosti zrna, a samozrejme, na trhu sú aj omietky, s ktorými zručný majster vymodeluje takmer akúkoľvek štruktúru. Základným kritériom voľby štruktúry je vo väčšine prípadov estetické hľadisko. Ak je však vaša stavba v prašnejšom prostredí, mali by ste sa rozhodnúť skôr pre škrabanú štruktúru a menšiu veľkosť zrna. Ryhy v ryhovanej štruktúre predstavujú akési poličky, na ktoré sadá prah. A asi každý z vás vie, že čím väčšiu plochy police máte, tým viac máte aj prachu.

Výsledná realizácia, nielen fasády domov, závisí od správneho výberu kvalitných materiálov, a samozrejme, aj od správnej realizácie.

Tip na produkt MUREXIN:

Vysoko odolná omietka na báze silikónových živíc Silikónová omietka Energy Furioso má vysokú odolnosť voči nepriaznivým poveternostným vplyvom a zároveň sa vyznačuje dobrou paropriepustnosťou, čo ju predurčuje na použitie na tepelnoizolačné systémy, minerálne omietky a stierky, ale tiež na sanačné omietkové systémy ako aj na podklad z vysoko tepelnoizolačných murív.

Fasádne farby

Aj tá najkrajšia fasáda ocení po rokoch obnovu kvalitným náterom, ktorý dokonale vyzdvihne jej prednosti a znovu jej vráti zašlú krásu. Fasádne farby predstavujú jednoduchý, rýchly a účinný spôsob ako oživiť vzhľad domu farebným náterom. Podobne ako fasádne omietky, aj fasádne farby môžu byť na rôznej materiálovej báze – vápennej, akrylátovej, silikónovej a silikátovej. Farby na báze silikátových  či silikónových živíc majú oproti akrylátovým farbám oveľa lepšiu paropriepustnosť, čo prispieva k rýchlemu odparovaniu nadbytočnej vlhkosti z muriva. To ich predurčuje na použitie nielen na novostavbách, ale aj pri obnove starších fasád. Zároveň sú vysoko odolné voči vode a UV žiareniu.

Tip na produkt MUREXIN:

Vysoko paropriepustná, dobre krycia, matná Silikátová fasádna farba Supra SK 60 je určená na realizáciu paropriepustných, UV-farebne stálych a alkáliám odolných fasádnych náterov s vysokou prídržnosťou na nových fasádach ako aj na realizáciu obnovovacieho náteru na dobre držiacich starších minerálnych a silikátových náteroch na fasádach.

V čase, keď sa rozhodujeme aký materiál si dáme na novú fasádu, len niektorí myslia na budúcnosť. Veď predsa každá nová fasáda je pekná, čistá a bez nedostatkov. Ale čo bude o 5, 10 a viac rokov? Buď sa môžete vydať cestou nekonečných opráv a častej údržby, alebo môžete myslieť na budúcnosť už skôr a vybrať si kvalitné materiály, ktoré sú zárukou dlhodobo peknej a funkčnej fasády.