Skip to content
hintergrund bild

Blog

Stierka, ktorá prináša kus prírody do interiéru

Významný podiel na kvalite a pohodlí nášho bývania má vzduch v interiéri. A keďže väčšinu nášho dňa trávime v uzavretých priestoroch, zaslúži si našu pozornosť. Veď kvalita vnútorného vzduchu + pocit pohody = naše zdravie.

Príjemná a zdravá vnútorná klíma, to je predovšetkým optimálna vlhkosť a teplota vnútorného vzduchu. Teplota aj vlhkosť vzduchu ovplyvňujú vnútornú klímu podobne ako ďalšie faktory. Biologické – plesne, baktérie, vírusy, parazity, alergény a riasy či chemické – rôzne zápachy, rozpúšťadlá alebo iné škodliviny.

A aj keď rozhodnutie o tom, ako budeme bývať, je väčšinou v našich rukách, o teplotu či vlhkosť v interiéri sa začneme zaujímať až vo chvíli, kedy ich hodnoty presiahnu optimálne rozmedzie a my sa cítime nekomfortne. Pritom prílišná vlhkosť vzduchu môže byť príčinou kondenzácie vodnej pary a vzniku plesní, nízka vzdušná vlhkosť spôsobuje mnohé zdravotné problémy ako suché sliznice, pálenie očí a popraskané pery. Príliš nízkou vzdušnou vlhkosťou netrpia len ľudia, ale aj materiály – drevo, koža alebo plast, ktoré sa postupne vysúšajú a následne degradujú.

Čo môžeme urobiť pre zlepšenie klímy v interiéri?

Väčšina z použitých materiálov zostáva v našom interiéri navždy a preto by nemali obsahovať škodlivé látky. Práve naopak, mali by sme sa rozhodnúť pre také stavebné materiály, ktoré so sebou prinesú do nášho interiéru kus prírody. Významným pomocníkom pri regulácii vzdušnej vlhkosti v miestnosti sú materiály ako napr. hlina alebo vápno, ktoré sú paropriepustné a dokážu vlhkosť pohltiť a v prípade potreby opätovne zase do prostredia odovzdať.

Tip na produkt MUREXIN:

Jemná vápenná stierka Durapid CA 480 na báze prírodného vápna je interiérová stierka ideálna na vytvorenie hladkých, paropriepustných povrchov, ktoré prispievajú k regulácii vlhkosti, a tým k optimálnej vnútornej klíme. Stierku je možné použiť na vápennocementové omietky, sanačné omietky alebo na priame nanášanie na betón či pórobetón. Optimálna hrúbka stierky je  2–3 mm. Stierka je určená na ručné aj strojové spracovanie.

Pred jej realizáciou je potrebné vyhovujúci podklad najskôr upraviť. Využiť na to môžete penetračný náter, napr. Silikátový základ Fixativ SK 11, ktorý je vhodný na prípravu pieskujúcich a nasiakavých minerálnych podkladov. Ako povrchovú úpravu je možné použiť interiérovú farbu Bioweiss SK 500 alebo Supra SK 600.

Vývoj a výroba zdravých a ekologických materiálov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu, je v MUREXINE jednou z hlavných priorít už dlhé roky. Táto vápenná stierka je jedným z príkladov ako dostať kus prírody do našich interiérov.

Vedeli ste, že:

Materiály na báze vápna neprinášajú do domu len prírodu. Antibakteriálne účinky vápna sú známe už od čias antiky. Dnes má vápno široké využitie, či už v oblasti medicíny, poľnohospodárstva, potravinárstva, a samozrejme, v oblasti stavebných materiálov. Vďaka svojim základným vlastnostiam výrazne znižuje riziko napadnutia povrchu mikroorganizmami a vďaka difúznej otvorenosti pôsobí vápno ako prirodzený regulátor vlhkosti.