Skip to content
hintergrund bild

Blog

Škárovanie – Tajomstvo, ako precízne škárovať

Škárovanie obkladov a dlažieb


Škárovanie obkladov a dlažby viacerí považujú za jednoduchú záležitosť, ktorú zvládne aj príležitostný majster. Aby sen o krásnej kúpeľni či kuchyni neostal len snom, každej časti jej realizácie je potrebné venovať náležitú pozornosť. A teda aj škárovaniu. Nestačí vybrať farebný odtieň, ktorý ladí s obkladom.

Ak váhate, či máte škárovať s cementovou alebo epoxidovou škárovacou maltou, je tu pár informácií, ktoré vám môžu pomôcť. Cementové škárovacie malty sú určené na škárovanie keramických obkladov, mozaiky či jemnej kameniny, a to tak v interiéri ako aj exteriéri. Sú pružné, častokrát s vodoodpudivým efektom, jednoducho sa spracovávajú a sú v ponuke v širokej škále farieb.

Použitie epoxidových škárovacích mált je na prvý pohľad veľmi podobné, sú však mimoriadne odolné voči vode, mechanickému poškodeniu a chemikáliám. Často sa používajú v komerčných alebo vysoko frekventovaných priestoroch, ideálne je ich použitie do potravinárskych prevádzok, prevádzok so zvýšeným namáhaním vodou (aj agresívnou), rastlinnými a živočíšnymi tukmi alebo chemikáliami.

Vhodné je ich použitie aj do nádrží s pitnou vodou. Čo treba spomenúť je, že sú cenovo náročnejšie, a aj ich realizácia je do istej miery náročnejšia, keďže sa jedná o dvojzložkový materiál. Rovnako čisteniu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť. Vytuhnutú epoxidovú škárovaciu maltu možno odstrániť už len mechanicky!

Pri výbere škárovacej malty je teda dôležité zvážiť prostredie, kde sa bude realizovať, frekvenciu používania zaškárovanej plochy, požadovanú odolnosť voči vlhkosti a iným vplyvom, a v neposlednom rade, aj estetické preferencie. Pred použitím je dôležité starostlivo si preštudovať pokyny výrobcu a postupovať podľa nich tak, aby bol výsledok spoľahlivý, trvanlivý a estetický.

Škárovanie obkladov a dlažieb
Škárovanie obkladov a dlažieb

Pre dokonalý výsledok

Aby ste boli s výsledkom škárovania spokojní, je tu niekoľko „praktických pomocníkov“ – doplnkových výrobkov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť perfektný výsledok škárovania. Jednoznačne tu patrí Odstraňovač epoxidových škárovacích mált ERY 92. Tento rozpúšťadlá obsahujúci, kyselinový čistič je určený špeciálne na odstránenie zvyškov epoxidových škárovacích mált po zaškárovaní keramických obkladov a dlažby, ako aj mozaiky a prírodného kameňa za predpokladu, že je odolný voči kyselinovým čističom.

Vhodnosť použitia a účinok tohto roztoku je však potrebné bezpodmienečne otestovať na skúšobnej ploche. Povrchy, ktoré sú citlivé na kyseliny, môžu byť totiž nenávratne poškodené. Materiály citlivé na rozpúšťadlá ako drevo, lakované povrchy a podobne, je potrebné vhodne ochrániť pred možným kontaktom. Príliš dlhá doba pôsobenia roztoku môže zapríčiniť zmenu farby epoxidovej malty v škáre, zmäkčiť ju či dokonca narušiť. Preto je veľmi dôležité vopred otestovať aj dĺžku pôsobenia roztoku. Ak už náhodou k zmäkčeniu epoxidovej malty v škáre dôjde, zabezpečte,  aby nebola minimálne deň zaťažená, a ona opäť vytvrdne.

Trblietavé škáry

Epoxidová škárovacia malta je tónovateľná v odtieňoch vzorkovníka RAL. Ak by ste chceli zvýrazniť škárovanie dlažby či obkladu, a páči sa vám trblietavý zlatý alebo strieborný efekt, ktorý zvýši jedinečnosti vyškárovanej plochy, zamiešajte do škárovacej malty Glitre do epoxidovej škárovacej malty. Príprava trblietavej škárovacej malty je jednoduchá. Po dôkladnom premiešaní obidvoch komponentov epoxidovej malty pridajte predpísané množstvo glitrov a dôkladne premiešajte. Dbajte pri tom na rovnomerné premiešanie, glitre tak budú rovnomerne rozptýlené v malte.

Pružná, voodpudivá a chemicky odolná škára

Ak chcete mať istotu, že vaše škáry budú pružné, vodoodpudivé a chemicky odolné, môžete sa spoľahnúť na Emulziu pre škárovacie malty FE 85. Táto syntetická disperzia zlepší práve spomínané vlastností cementových škárovacích mált pri škárovaní nenasiakavých alebo málo nasiakavých obkladových prvkov, pri zvýšenom statickom, tepelnom a chemickom zaťažení, pri pokládke dlažby či obkladu na podlahové kúrenie, terasy, balkóny, fasády, ako aj pri použití v bazénoch, v priemyselných kuchyniach, umývačkách áut a priemyselných a obchodných prevádzkach. Pri intenzívnych farbách škárovacích mált môže dôjsť k zmene farebného odtieňa.

Tip na produkt MUREXIN:

Jednozložkový, dlhodobo UV a počasiu odolný, vodotesný, pretierateľný tmel na báze MS-polymérov s 20% trvalou rozťažnosťou Škárovací tmel X-Bond MS-D 81 neobsahuje rozpúšťadlá, izokyanáty, ani silikóny. Je ideálny na použitie v interiéri a exteriéri na vypĺňanie škár na stenách a podlahách medzi keramickým obkladom a dlažbou, ako aj na vypĺňanie škár medzi keramickým obkladom a príslušenstvom, ako sú vane, rámy dverí, sprchovacie vaničky a pod. Je vhodný aj na tmelenie prírodného kameňa, aj ako univerzálny lepiaci tmel.

Čo sa týka spracovania, jednoducho podľa šírky škáry odrežete aplikačný nástavec a tmel rovnomerne a bez bublín vytláčate do škáry pomocou aplikačnej pištole. Pretmelené škáry ešte postriekajte Uhladzovacím postrekom UG 1 a vyhlaďte prstom. Tmel má dlhú životnosť, je vysoko zaťažiteľný, odolný voči plesniam a baktériám.

Výsledkom nesprávnej aplikácie škárovacej malty sú častokrát nedostatočne vyplnené škáry alebo nekonzistentná farba škár, čo pokazí výsledný dojem aj pri použití tých najkvalitnejších lepiacich mált a dizajnových obkladových prvkov. Naopak, precízne škárovanie prispieva k dokonalému, nielen estetickému, výsledku, z ktorého budete mať radosť aj úžitok.