Skip to content
hintergrund bild

Blog

Hydroizolácia kúpeľne – Čo by ste mali vedieť skôr ako začnete s lepením obkladov

Hydroizolácia kúpeľne - stavebné materiály na hydroizoláciu | Murexin

Kúpeľňa patrí k miestnostiam v byte či dome, ktoré sú najviac zaťažené vysokou vlhkosťou, nehovoriac o plochách, ktoré sú v bezprostrednom kontakte s vodou alebo vystavené odstrekujúcej vode. Aby ste peknú a funkčnú kúpeľňu mohli dlhodobo bez problémov užívať, je dôležité venovať pozornosť aj materiálom pod povrchom. Skôr ako nalepíte obkladové prvky, nezabudnite na hydroizolačnú vrstvu.

Nedostatočná alebo nekvalitne zrealizovaná hydroizolácia v kúpeľni môže spôsobiť vážne problémy a škody, ktorých odstránenie nemusí byť jednoduché a častokrát býva finančne náročné. Nedostatočná hydroizolácia umožňuje vlhkosti preniknúť do konštrukcie stien, podlahy a iných materiálov v kúpeľni, čo vytvára ideálne podmienky na rast plesní. Výsledkom nie sú len neestetický vzhľad dotknutých plôch, ale aj nebezpečné prostredie pre zdravie ľudí.

Takáto situácia predstavuje nepohodlie pre obyvateľov domu – plesne na stenách, nepríjemný zápach, studené steny, súčasne však môže skrátiť životnosť použitých materiálov či dokonca stavebnej konštrukcie. Kvalitná a správne zrealizovaná hydroizolácia v kúpeľni je kľúčová pre zachovanie jej trvanlivosti, bezpečnosti a estetického vzhľadu.

Tekuté hydroizolačné membrány

Aj keď na vytvorenie hydroizolácie v kúpeľni možno použiť viacero materiálov, obľube sa tešia najmä tekuté hydroizolačné membrány. K ich výhodám patrí flexibilita, bezškárový povrch, vodotesnosť, rýchla aplikácia, vyššia odolnosť voči poškodeniu, možnosť prekrytia rôznych materiálov či dlhá životnosť.

Tekuté hydroizolačné membrány sú elastické a flexibilné, čo v praxi znamená, že sa dokážu prispôsobiť rôznym povrchom a tvarom. To umožňuje úplné pokrytie podkladu a dokonalé utesnenie aj na tvarovo zložitých a nepravidelných plochách. Aplikujú sa priamo na povrch stien či podláh bez potreby škár, čím sa minimalizuje riziko únikov vody cez spoje, ktoré sú potenciálnym problémom u iných typoch hydroizolačných materiálov.

Tekuté membrány tak vytvárajú nepremokavú bariéru, ktorá spoľahlivo chráni pred prenikaním vlhkosti a vody do konštrukcie. Sú schopné odolať aj tlakovej vode a poskytujú dlhotrvajúcu ochranu. Ich aplikácia je rýchla a efektívna, čo môže znížiť čas potrebný na dokončenie hydroizolácie kúpeľne v porovnaní s niektorými inými metódami.

Tekuté hydroizolačné membrány majú vysokú odolnosť voči poškodeniu, čo znamená, že odolávajú opotrebeniu, chemickému či fyzickému zaťaženiu.

Sú vhodné na použitie na rôznych povrchoch, akými sú:

  • betón
  • drevo
  • kameň
  • keramické dlaždice
  • a iné stavebné materiály.

Pri správnej aplikácii a údržbe majú tekuté hydroizolačné membrány dlhú životnosť, čo znižuje potrebu pravidelných opráv. Je dôležité zdôrazniť, že správna príprava povrchu a správna aplikácia sú kľúčové na dosiahnutie maximálnej účinnosti tekutých hydroizolačných membrán.

Hydroizolácia kúpeľne s materiálmi MUREXIN

Na zhotovenie bezškárovej hydroizolácie proti netlakovej, odtekajúcej vode na stenách a podlahách priamo pod keramické obklady a dlažby vo vlhkých priestoroch ako sú kúpeľne, sprchy či kuchyne je vhodná Tekutá fólia 1KS.

Tátopastovitá, jednozložková hydroizolačná membrána bez obsahu rozpúšťadiel, s malým množstvom emisií je vodotesná, trvalo pružná a je pripravená na okamžitú realizáciu. Možno ju aplikovať valcovaním alebo stierkovaním. Materiál sa nanáša priamo z nádoby vhodným náradím rovnomerne na podklad v dvoch navzájom nezávislých pracovných krokoch. Druhá vrstva sa aplikujte až po vyschnutí prvej vrstvy. Celková vrstva musí byť celistvá a jej hrúbka by mala byť min. 0,5 mm a max. 2 mm.

Táto hydroizolačná stierka je v žltej a modrej farbe, čo umožňuje vizuálnu kontrolu dvojvrstvového spracovania. Obkladanie je možné po približne 3 hodinách. Je vhodná len na použitie v interiéri.

Z dvojzložkových materiálov môžete na vytvorenie dokonalej a trvanlivej hydroizolácie priamo pod keramické obklady v sprchách, sprchovacích kabínach, kúpeľniach, ale aj na terasách, balkónoch či v bazénoch použiť obľúbený Hydro Basic 2K.Je to pružná, hydraulicky tuhnúca hydroizolácia bez obsahu rozpúšťadiel, ktorá na podklade vytvorí účinnú bezškárovú hydroizoláciu. Z hydroizolácii na báze cementu je tento produkt ekonomicky najvýhodnejší.

Správne zrealizovaná hydroizolácia je nevyhnutnou súčasťou prípravy podkladu pred lepením obkladov a dlažby v kúpeľni. Je dôležité, aby hydroizoláciu vykonávali skúsení profesionáli, ktorí použijú kvalitné materiály, čím sa minimalizuje riziko problémov v budúcnosti.

Tip na produkt MUREXIN

Nová generácia lepidiel na keramické obklady a dlažby!

Na lepenie najrôznejších keramických obkladov a dlažby v interiéri aj exteriéri môžete použiť flexibilnú, zušľachtenú, vode a mrazu odolnú, práškovú, hydraulicky tuhnúcu Pružnú lepiacu maltu KGX 65, ktorá disponuje vlastnosťami typickými pre Hybrid Technology:

  • výborná spracovateľnosť
  • výnimočne jednoduchá a bezpečná realizácia
  • záruka výkonu aj v náročných podmienkach (prostredí)
  • odolné a dlhotrvajúce spojenie medzi obkladovými prvkami a podkladom
  • optimalizovaná účinnosť