Skip to content
hintergrund bild

Blog

Nové dizajnové možnosti (nielen) v kúpeľni

Čoraz častejšie si nachádzajú cestu do kúpeľní nové druhy krytín na podlahy a steny. Ponúkajú väčšiu rozmanitosť a slobodu pri navrhovaní priestorov vystavených vlhkosti: dizajn sa stretáva s funkčnosťou, odolnosťou a čistotou.

Miestnosti s vlhkou prevádzkou, a to nielen ich suché časti či časti vystavené odstrekujúcej vode, ale tiež miesta s priamou expozíciou vody, sa stále viac a viac upravujú dizajnovými alebo LVT krytinami (LVT = Luxury Vinyl Tale). Tieto podlahové krytiny predstavujú veľmi kvalitnú verziu vinylových krytín, ktoré boli v minulosti používané ako vinylová podlaha do kúpeľne, a  majú čo ponúknuť hneď na prvý pohľad – od klamlivo skutočného vzhľadu parkiet a kameňa až po veľmi kreatívne vzory a tvary. Rozmanitosť dizajnových možností otvára priestor na individuálne stvárnenie kúpeľne ako miesta pohody a relaxu.

Vlastnosti LVT krytín/Jednoducho a rýchlo

Okrem toho, že sú tieto vysoko kvalitné vinylové krytiny vizuálne príťažlivé, sú vodeodolné, vodoodpudivé a jednoducho sa čistia, čím zaručujú vysokú úroveň hygieny. Napriek tomu, že práca s nimi je rýchla a jednoduchá, pri ich realizácii, napríklad aj priamo v sprchovom kúte, je potrebné starostlivé plánovanie a použitie technicky zladených systémových produktov. Iba tak bude zachovaný ich vzhľad a funkčnosť na dlhé obdobie. So systémom LVT, ktorý pozostáva z produktov vysokej kvality, ste pri používaní krytín LVT vo vlhkých miestnostiach vždy na strane bezpečnosti.

Realizácia kúpeľne s LVT krytinami – Krok za krokom

1. Príprava podkladu
V závislosti od typu podkladu použite vhodný hĺbkový penetračný náter alebo adhézny mostík. Na nasiakavé podklady Hĺbkový základ LF 1, na nenasiakavé podklady Superzáklad D4 rapid. Podklad musí byť suchý, pevný, nosný, tvarovo stabilný, zbavený prachu, nečistôt a musí mať zodpovedajúcu rovinnosť.

2. Hydroizolácia
Naneste hydraulicky tuhnúcu, dvojzložkovú hydroizolačnú stierku Hydro Basic 2K, ktorá neobsahuje žiadne rozpúšťadlá. Je určená na zhotovenie účinnej bezšvovej hydroizolácie priamo pod obklady v sprchách, sprchovacích kabínach, kúpeľniach, terasách, balkónoch a bazénoch. Hydroizoláciu zhotovte v dvoch samostatných vrstvách. Pri realizácii hydroizolačnej stierky nezabudnite v rohoch a prestupoch použiť izolačnú pásku a ďalšie súvisiace systémové komponenty ako sú vnútorné a vonkajšie rohy a manžety.

3. Lepenie LVT krytiny
Na zaizolovaný podklad naneste vhodnou zubovou stierkou Špeciálne lepidlo na dizajnové krytiny X-BOND MS-K499 a položte LVT dielce. Dôkladne ich celoplošne zatlačte/zavalcujte. Jednotlivé LVT dielce môžete lepiť tesne vedľa seba bez škáry alebo s vynechanou škárou, čo vo výslednom efekte bude imitovať vzhľad keramického obkladu.

4. Škárovanie (voliteľné)
Prípadné vynechané škáry medzi dielcami krytiny LVT vyškárujte s Epoxidová škárovacia malta FMY 90. Táto vodotesná, mrazuvzdorná, baktériám odolná, dvojzložková epoxidová škárovacia malta neobsahuje rozpúšťadlá a je vysoko chemický odolná. 

5. Tmelenie:
Škáry v stykoch stena/stena, stena/podlaha atď. vytmeľte s Sanitárny silikón SIL 65.

6. Dodatočné zapečatenie povrchu (voliteľné)
V prípade požiadavky zvýšenia ochrany krytiny LVT alebo dizajnovej úpravy (zmatnenie povrchu) celú plochu natrite s Polyuretánový náter PU 40. Dodatočné zapečatenie povrchu odporúčame aj v prípade lepenia dielcov na styk, a to najmä kvôli lepšiemu utesneniu škár medzi dielcami.