Skip to content
hintergrund bild

Blog

Výber škárovacej hmoty nie je len o farebnom odtieni

Škárovacia hmota a jej využitie

Stojíte pred voľbou vhodnej škárovacej hmoty? Správne asi tušíte, že toto rozhodnutie už dávno nie je len o výbere jej farebnosti. Podľa akých kritérií sa teda rozhodnúť? Aké vlastnosti by správna škárovačka mala mať a ako by sa malo postupovať pri jej realizácii?

Skôr ako sa rozhodnete pre konkrétnu škárovaciu hmotu, odpovedzte si na pár otázok.

  • Čaká ma škárovanie v interiéri alebo exteriéri?
  • Akú šírku majú škáry, ktoré potrebujem zaškárovať?
  • Aký rozmer a tvar má moja dlažba či obklad, prípadne aký druh obkladových prvkov budem škárovať?

Aj keď jedna škárovacia hmota môže byť určená na škárovanie rôznych druhov povrchov – keramických obkladov a dlažby, mozaiky, jemnej kameniny, či v rôznych priestoroch – v kúpeľniach, na balkónoch, terasách a pod., nemusí tomu tak byť vždy. A práve od odpovedí na vyššie spomenuté otázky vyplynú viaceré požiadavky, ktoré by mala vaša škárovacia hmota spĺňať.

Medzi základné vlastnosti dobrej škárovačky určite patria: odolnosť voči vlhkosti, mrazu (pri škárovaní v exteriéri), baktériám a plesniam, výrazne vodoodpudivý efekt, výborná oteru odolnosť, požiadavky na farebnú stálosť, prípadne aj výrazne redukované množstvo prachových častíc. Nezabudnite na elastický škárovací tmel, ktorý farebne korešponduje s odtieňom škárovacej hmoty a je jej neoddeliteľnou súčasťou.

Skôr ako začnete škárovať

Rovnako dôležitá ako škárovacia hmota je aj samotná príprava a realizácia škárovania. Tu je pár tipov ako nič nezanedbať ešte skôr ako začnete. V prvom rade sa presvedčte, že lepiaca malta pod obkladom či dlažbou je dostatočne vysušená a vytvrdnutá a prípadné zvyšky zo škár sú odstránené. Škáry musia byť suché a čisté. To platí aj o dlažbe či obklade, ktorý plánujete zaškárovať.

Neodstránené nečistoty by totiž mohli byť príčinou estetických nedostatkov v škárach. Ešte jedno dôležité upozornenie, ktoré je síce všeobecne známe, ale často sa na neho zabúda.

Zhoda farebného odtieňa je zaručená len v rámci jednej výrobnej šarže! To znamená, že ak počas škárovania zistíte, že máte málo škárovačky a myslíte si, že zbehnete do stavebnín dokúpiť ju a bude „vymaľované“, môžete sa dočkať nepríjemného prekvapenia – vaše škáry budú „hrať“ rôznymi odtieňmi. Preto je dôležité, aby ste si dobre prerátali potrebné množstvo škárovacej hmoty ešte pred samotným škárovaním.

Dobrá klasika

Klasická škárovacia hmota je zvyčajne vyrobená z cementu, piesku a prísad, ktoré zlepšujú jej vlastnosti. Mieša sa s predpísaným množstvom vody pokiaľ nevznikne homogénna zmes bez hrudiek, ktorá sa po zamiešaní nechá pár minút odležať a opäť sa krátko premieša.

Je obvykle dostupná v rôznych farbách, napríklad Škárovacia malta FM 60 FLEX je k dispozícii v 27 farebných odtieňoch. Táto prášková, vode a mrazu odolná, veľmi jemná, pružná škárovacia malta s výrazným vodoodpudivým efektom, výbornou oteru odolnosťou a s výrazne redukovaným množstvom prachových častí sa vďaka prepracovanej receptúre veľmi ľahko spracováva a vytvára farebne rovnomerné škáry. Je vhodná na škárovanie v exteriéri a interiéri pre šírky škár 0,5-7 mm.

Čo sa týka samotnej realizácie, tá nie je nijak zvlášť náročná. Samozrejme, pri dodržaní odporúčaných spracovateľských postupov.

Epoxidová škárovacia hmota

Niekedy je lepšou voľbou použitie epoxidovej škárovacej hmoty. Tá je vyrobená z epoxidových zlúčenín, ktoré tvoria zmes s tvrdidlom. Po aplikácii na škárovaný povrch tuhne chemickou reakciou, nie zrážaním vody.

Epoxidová škárovacia hmota je často k dispozícii v širokej palete farieb, má hladší a lesklejší povrch. Je známa svojou vysokou odolnosťou voči zašpineniu a škvrnám, voči chemikáliám, vode a opotrebovaniu. Jej vlastnosti ju predurčujú na použitie do náročnejšieho prostredia, ako sú napríklad komerčné kuchyne, sklady či priemyselné podlahy.

Vodotesná, mrazuvzdorná, baktériám odolná, dvojzložková Epoxidová škárovacia malta FMY 90  je vhodná na použitie v interiéri aj exteriéri na škárovanie keramických obkladov, dlažieb, obkladových dosiek, mozaiky a jemnej kameniny na stenách a podlahách. Ideálna je do potravinárskych prevádzok, prevádzok so zvýšeným namáhaním vodou (aj agresívnou), rastlinnými a živočíšnymi tukmi alebo chemikáliami. Vhodná je aj do nádrží s pitnou vodou a možno ju použiť aj na lepenie dlaždíc rôzneho druhu či na vyrovnanie podkladu. Je vhodná pre šírku škáry do 10 mm.

Vzhľadom na to, že ide o dvojzložkový produkt, jej aplikácia je náročnejšia a vyžaduje dôkladné dodržiavanie postupov. Zmes sa musí správne zmiešať a čo najskôr spracovať.  Rovnako čisteniu musíte venovať zvýšenú pozornosť, pretože vytuhnutú škárovaciu maltu je možné odstrániť už len mechanicky!

Voľba medzi klasickou a epoxidovou škárovacou hmotou závisí od konkrétnych potrieb a požiadaviek. Klasická škárovacia malta je vhodná na bežné použitie, zatiaľ čo epoxidová škárovacia malta je ideálna na miesta s vyššími nárokmi na odolnosť, prípadne estetiku.