Skip to content
hintergrund bild

Blog

Dizajnové podlahové stierky z epoxidovej živice

Epoxidová živica

Epoxidová živica, známa aj ako epoxidový polymér alebo epoxidový materiál, je typ polymérneho materiálu vyrábaného z epoxidových zlúčenín. Sú to organické zlúčeniny, ktoré boli prvýkrát syntetizované v laboratóriách na konci 19. storočia. Ich štruktúra bola neznáma až do 20. storočia, kedy sa ich podarilo správne identifikovať.

Počas 20. storočia sa začali epoxidové živice využívať najprv v chemickom priemysle na výrobu plastov, lepidiel a rôznych kompozitných materiálov. Počas druhej svetovej vojny našli uplatnenie v leteckom priemysle. Epoxidové živice majú mnoho vynikajúcich vlastností, ktoré z nich postupne urobili atraktívny materiál pre mnohé odvetvia. Patria tu: vysoká pevnosť, vynikajúca chemická odolnosť voči korózii a rozpúšťadlám, či schopnosť adhézie k rôznym povrchom. V stavebníctve sa epoxidové živice často používajú na povrchové úpravy betónových podláh, čím sa zvyšuje ich odolnosť voči poškodeniam a vylepšuje estetický vzhľad, a to nielen v priemyselných a komerčných priestorov, ale aj v rezidenčných stavbách. Epoxidové živice sa používajú napríklad aj na izoláciu a ochranu elektronických komponentov a plošných spojov. Rovnako aj na výrobu kompozitných materiálov a lepidiel na karosérie a ďalšie súčiastky automobilov. Súčiastky a kompozity vyrobené z epoxidových živíc sú ľahké a pevné, čo ich robí vhodnými aj pre použitie v leteckom priemysle. Epoxidové živice sa používajú na výrobu umeleckých diel, modelov a rôznych výrobkov v remeselníctve a modelárstve. Vzhľadom k ich schopnosti vytvárať hladké a lesklé povrchy sa epoxidové živice používajú aj na výrobu nábytku a dekoračných prvkov. Vývoj epoxidových živíc pokračuje dodnes, pričom sa stále vylepšujú ich vlastnosti a rozširuje sa ich oblasť použitia.

Dizajnové liate podlahy

Liate podlahy, známe aj ako epoxidové podlahy alebo liate epoxidové podlahy, majú mnoho výhod a predností, ktoré z nich robia atraktívnu voľbu do rôznych priestorov. Spomeňme aspoň mimoriadnu odolnosť voči mechanickým aj chemickým vplyvom, dlhú životnosť, jednoduchú údržbu, hladký povrch = hygienické hľadisko, atď. Jednou z predností liatych podláh je aj dizajnová rozmanitosť či estetická variabilita. Liate podlahy sú k dispozícii v rôznych farbách, vzoroch a textúrach, čo umožňuje vytvoriť atraktívny dizajn podľa konkrétnych požiadaviek zákazníka. Dizajnovú liatu podlahu možno na cementom viazaných minerálnych podkladoch vytvoriť pomocou dizajnovej stierky.

Na jej realizáciu v interiéri potrebujete spojivo, ktorým je bezrozpúšťadlová, transparentná, lesklá, samonivelizačná, 2-komponentná, tvrdo-pružná Epoxidová živica EP 220 a plnivo. Môže byť použité Plnivo pre dizajnovú stierku DF 170, čo je farebná zmes, ktorá je zložená z polyester-živicového granulátu a minerálnych hydroxidov alebo Plnivo pre dizajnovú stierku METALLIC. Je to farebná zmes minerálov a kovových pigmentov na vytvorenie dekoratívnej samonivelizačnej epoxidovej stierky s metalickým efektom. Epoxidovú živicu bez plniva možno zároveň použiť ako uzatvárací náter (aj na čipsové podlahy). Dizajnové stierky realizujte v minimálnej hrúbke 2 mm a maximálnej hrúbke 4 mm.

Spracovateľský tip MUREXIN:

Tak ako pri všetkých 2-komponentných materiálov, aj pri príprave epoxidovej živice na použitie, je dôležité správne miešanie. Najskôr premiešajte komponent A pomocou elektrického miešadla pri max. 300 ot./min. (Vysoké otáčky miešadla môžu viesť k nadmernému napeneniu hmoty a tvorbe vzduchových bublín v povlaku!), potom pridajte v patričnom váhovom pomere komponent B a dôkladne zmiešajte až kým nevznikne homogénna zmes. Čas miešania je cca 2-3 min. Pre zaistenie rovnomerného vytuhnutia a zabráneniu vzniku lepivých miest (chyba v miešaní), je potrebné zamiešaný materiál preliať do čistej nádoby a opäť dôkladne premiešať. Pri miešaní čiastkových množstiev treba použiť váhu! Až po zmiešaní komponentov A+B je možné pridať dizajnové plnivá v patričnom pomere. Čas použiteľnosti je 30 minút.

Tip na produkt MUREXIN:

Epoxidová živica expresná EP 90 je univerzálne použiteľná epoxidová živica v stavebníctve. Môžete ju použiť tak v interiéri ako aj exteriéri ako adhézny mostík a vyrovnávaciu stierka pre liate povlaky na epoxidovej a PU báze. Používa sa aj ako spojivo na výrobu epoxidovej malty a stierky primiešaním kremičitého piesku, ako tekutá maltová zmes na zalievanie kotevných prvkov či ako parozábrana na podklady so zvýšenou vlhkosťou. Je rýchlo tuhnúca a prepracovateľná už po 3 hodinách.